Természetes gyógyítód a fitoterapeuta

2021.03.07

Napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak a természetes gyógymódok, de sok esetben nem tudjuk kihez forduljunk kérdéseinkkel. A fitoterápia egyre fontosabb szerepet tölt be az egészségmegőrzés, illetve a gyógyulni vágyók körében. Az alábbiakban kiderül, hogy miért, és hogyan válasszunk magunknak fitoterapeutát, aki tudásával, tapasztalatával a segítségünkre lehet.


A fitoterapeuta komplex feladatot lát el a test -lélek-szellem hármas egyensúlyának figyelembevételével. Jól ismeri a természet nyújtotta gyógymódokat, és a tudomány által igazolt, évezredek óta használt népi megfigyeléseket. Tisztában van a gyógynövények jellemzőivel, hatóanyagaival, emberi szervezetre gyakorolt hatásaival. Tudja, mely növények erősítik egymás hatását, illetve melyek azok amik befolyásolhatják a már szedett orvosságok hatását. Jártas az apiterápiában, azaz a méhészeti termékek gyógyászati célokra való használatában, valamint az egyes gyógynövényekből nyert illóolajok érzelmi és fizikai problémák megoldását segítő lehetőségeiben, azaz az aromaterápiában.

A fitoterapeuta nem csak a használandó gyógynövényeket, és azok pontos elkészítési módját, fogyasztásának mikéntjét írja elő. Egyfajta életmód tanácsadó is. Fontos számára, hogy a gyógyulás tartós legyen, és lehetőleg a páciens a megfelelő étkezéssel, életmód váltással, egyéb alternatív terápiák alkalmazásával stb., egészséges is maradjon. Ebből következik, hogy fitoterapeutánk időről időre figyelemmel kíséri állapotunkat, támogat, szükség esetén további segítséget nyújt. Szívesen adja át tudását és tapasztalatait például a táplálék-, és fűszernövények, étrendkiegészítők, vitaminok és ásványianyagok alkalmazásáról egészségünk megőrzése, vagy visszaszerzése céljából. Folyamatosan együttműködik páciensével, és szükség esetén annak orvosával is.

Fitoterapeuta Magyarországon kizárólag természetgyógyász lehet, aki működési nyilvántartásba vett egyészségügyi szakdolgozó a magánszférában. A fitoterapeuta előírás szerinti végzettséggel, továbbképzési kötelezettséggel, megfelelő engedélyek megszerzése mellett végezheti tevékenyéségét. Érdemes tehát a terapeuta kiválasztásánál a nyilvántartásból lekérdezhető adatoknak utána nézni, mely a Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatóság | Alap- és Működési keresőjében található. Ezzel meggyőződhetünk róla, hogy nem önjelölt vajákosra bíztuk saját és családunk egészségét.https://www.erintes.net/news/fitoterapia-roviden/